Κατά τη διάρκεια των εορτών συνηθίζεται να προσφέρουμε δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα, συγγενείς, φίλους, συνεργάτες. Επιλογές δώρων έχουμε πολλές: λουλούδια, γλυκά, αναμνηστικά από ταξίδια, ή προσωπικά αντικείμενα. Όλα είναι ευπρόσδεκτα από τον εκάστοτε αποδέκτη. Ωστόσο, ίσως κάποια ‘δώρα’ να έχουν μεγαλύτερη αξία.

Την εορταστική περίοδο επικρατεί γενικά ευχάριστη διάθεση. Το γεγονός αυτό ίσως μας κάνει να ξεχνάμε συνανθρώπους του περιβάλλοντος μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε ψυχικό επίπεδο όπως κατάθλιψη ή μελαγχολική διάθεση.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν χρήζουν υλικών, αλλά συναισθηματικών δώρων. Έτσι, θα μπορούσατε να τους προσκαλέσετε για να περάσετε μαζί κάποια ή κάποιες γιορτινές μέρες. Με τον τρόπο αυτό θα αισθανθούν ότι δεν τους έχετε ξεχάσει και ότι παρόλο που η διάθεση τους δεν ταιριάζει με το εορταστικό κλίμα της περιόδου, εσείς εξακολουθείτε να επιθυμείτε να παρευρεθείτε μαζί τους. Έτσι, είναι πιθανό να νιώσουν ότι τους αποδέχεστε. Στη συνάντηση σας δώστε τους ‘χώρο’ να σας εκφράσουν όσα θέλουν, γίνετε δηλαδή καλοί ακροατές. Ωστόσο, σεβαστείτε την πιθανή ‘σιωπή’ τους. Δε χρειάζεται να το πάρετε προσωπικά, αλλά ίσως δε θέλουν να μοιραστούν μαζί σας τη δεδομένη χρονική στιγμή όσες σκέψεις τους ταλαιπωρούν. Με υπομονή και λίγη ενθάρρυνση ίσως θελήσουν να σας μιλήσουν σε επόμενη συνάντηση σας.

Υπάρχει όμως και η πιθανότητα, λόγω της μελαγχολικής τους διάθεσης να αρνηθούν την πρόσκληση σας να περάσετε μαζί τις γιορτές. Και σε αυτή την περίπτωση, η αντίδραση σας θα πρέπει να είναι λογική. Δεν απορρίπτουν εσάς ή την πρόταση σας, απλά ίσως δεν μπορούν να πιστέψουν ότι θα αισθανθούν καλύτερα. Μπορείτε λοιπόν να τους προτείνετε να τους επισκεφτείτε εσείς μια μέρα στο σπίτι τους ή να πάτε μαζί μια βόλτα ή να κάνετε κάτι που επιθυμούν.

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι με έντονη μελαγχολική διάθεση ίσως αποδεχτούν ή απορρίψουν τις προτάσεις σας. Ωστόσο, θα εκτιμήσουν το ‘δώρο’ που τους προσφέρατε, είτε το αξιοποιήσουν, είτε όχι. Αξίζει λοιπόν αυτές τις Γιορτές να προσπαθήσουμε να χαρίσουμε ένα ‘δώρο καρδιάς’.